Pedagodzy.pl - Forum pedagogów

Pełna wersja: Terminy ferii zimowych w 2011 roku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ferie zimowe w roku szkolnym 2010/2011 zgodnie z rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu odbędą się pomiędzy 17 stycznia a 27 lutym 2010 roku w zależności od poszczególnego województwa.

Dokładne terminy ferii zimowych 2011 z podziałem na daty i województwa znajdują się na stronie http://www.terminyferii.pl/ferie2011

Widać, że województwa tradycyjnie pozmieniały się tygodniami ferii. Dla mojego województwa tym razem przerwa jest w znacznie lepszy okresie...
W zasadzie można byłoby dokleić to do tematu z ferii 2010, ale myślę, że można zostawić nowy temat z terminami ferii w 2011 roku.
Szybkimi krokami zbliżają się kolejne ferie zimowe. Powraca temat sprzed roku czyli propozycja, aby wszystkie ferie odbywały się w jednym
terminie. Mam nadzieje, że ten niefortunny pomysł nie zyska zbyt wielu orędowników. Korzyści z rozłożenia ferii zimowych w różnych terminach
widać jak na dłoni. Po co zmieniać coś co dobrze funkcjonuje? Teraz przynajmniej nie ma tłoku, wszędzie można bez problemu dojechać, a właściciele ośrodków mają zarobek przez całą zimę. Wreszcie wyjazd na ferie zimowe w górach czy nad morzem przestał być koszmarem. Oby tak zostało.
W zasadzie jeden termin ferii zimowych ma swoje plusy i minusy. Każdy powinien rozważyć czego jest więcej (nie tylko pod względem ilości, ale też jakości). Początkowo różne terminy ferii zimowych były dosyć ciężkie do zaakceptowania, ale teraz wydaje się to już być normą i nie sprawia aż tylu kłopotów. Na pewno w województwach sąsiednich i wspólnych wyjazdów znajomych (lub kuzynostwa z innego województwa) różne terminy ferii zimowych są kłopotem, czy jednak takich sytuacji jest dużo? Chyba nie aż tyle, aby wracać do jednego terminy ferii, kosztem skrócenia sezonu w miejscowościach turystycznych.
Jeszcze się nam na dobre nie rozpoczęły ferie zimowe w żadnym województwie, a już znamy terminy ferii zimowych w 2012 roku:
http://www.pedagodzy.pl/showthread.php?tid=30
Przekierowanie